1) Szintentartás
(évfolyamonként 5-8-12 szeptembertől egész évben)
A heti 3-4 iskolai matekórára általában egyszeri dupla óra javasolt abból a célból, hogy a tanultakat újra gondolva a megértést biztosabbá tegyük, gyakorlással mélyítsük ezeket az aktuális témákat, és magabiztosságot adjon a stabil ismeret, és rutin. Azoknak a tanulóknak ajánlom ezt a foglakozás típust, aki nem cipel előző évekről lemaradást, stabil alapokkal rendelkezik. Viszont a felsőbb osztályba lépve nem elég számára az osztályban elhangzó magyarázat, a gyakorlás mennyisége kevés ahhoz, hogy tartósan rögzüljenek a dolgok.

2) Kerüljük el a pótvizsgát
(évfolyamonként 5-8-12 szeptembertől folyamatosan)
Ahhoz, hogy ne kerüljön sor a legrosszabbra, folyamatosan tenni kell valamit. Akit a bukás szele elér, sajnos nagyobb lemaradással rendelkezik az aktuális és bizonyára az előző tanévből hozottan is. Heti 3-4 matek órára minimum heti 2Xdupla óra és otthoni rendszeres (napi min 45 perc) gyakorlás szükséges, hogy sikeresen fel lehessen zárkózni az osztályhoz. A minimum követelmények teljesíteni tudására fókuszálva az alapok biztos elsajátíttatása a cél.

3) Sikeres pótvizsga
(felkészítés évfolyamonként 5-8-12 nyári szünetben)
Ha mégsem sikerült elkerülni a pótvizsgát, az azt jelenti, hogy év közben sajnos nem volt elég a matematika tanulására fordított energia, vagy nem volt elég hatékony a tanulás. A minimum követelmények elérését megcélozva intenzív nyári tanulás szükséges. A felkészüléshez nyáron 6 héten át heti 2Xdupla óra mellett egy hétig napi 1Xdupla óra intenzív tanulás mindenképpen kell. Emellett a kurzus ideje alatt otthoni rendszeres (napi min. 1 óra) ellenőrzött feladatmegoldás, gyakorlás.

4) Magántanulók/otthon tanulók figyelmébe
(Osztályozó vizsgára való felkészítés évfolyamonként 5-8-12 szeptembertől folyamatosan)
A magántanulói státuszt indokló tevékenység időszükségletének figyelembe vételével heti, kétheti rendszerességgel szervezett foglalkozások, az aktuális tanév anyagának felosztásával a kialakított ütemezés szerint. Otthoni gyakorlás szükséges, az egyéb tevékenységek mellett, a mélyítés érdekében. A viszonylag ritka találkozás miatt szükséges lehet az internetes kapcsolattartás, skyp használat.

5) Sikeres középiskolai felvételi
(nyolcadikos gyerekek részére)
Heti rendszerességgel 1-2 dupla óra szükséges szeptembertől kezdve, függően attól, hogy milyen szintről kell „feltuningolni” a gyereket. Speciális feladatmegoldás kifejezetten a felvételi vizsgára fókuszálva, illetve mellette az esetleges lemaradásokat pótolni, gyakorolni. Mentális vizsgafelkészítés, a stressz csökkentésére szolgáló technikák megtanulása, vizsgahelyzet teremtésével ismerőssé tenni a gyerek számára a vizsgaszituációt.

6) Sikeres érettségi vizsga
(közép szint)
Utolsó éves középiskolai tanulók számra javasolt szeptembertől.
Fontos időben elkezdeni a középiskolai tananyag rendszerezését, már az utolsó tanév elejétől fogva érdemes elkezdeni a felkészítő foglalkozást. Az órák tematikája teljesen alkalmazkodik a középszintű érettségi követelményeihez.

7) Sikeres érettségi vizsga
(emelt szint)
Utolsó éves középiskolai tanulók számra javasolt szeptembertől.
Fontos időben elkezdeni a középiskolai tananyag rendszerezését, már az utolsó tanév elejétől fogva érdemes elkezdeni a felkészítő foglalkozást. Az órák tematikája teljesen alkalmazkodik az emeltszintű érettségi követelményeihez.

8) Jobb jegyet évvégén
(évfolyamonként 5-8-12 szeptembertől folyamatosan)
(speciális fejlesztő foglalakozás motivált gyerekeknek)
Mindenkinek ajánlott, aki szeretne javítani jelenlegi osztályzatán.
Ha az aktuális tanév anyagában vagy korábbi időszakból feltorlódott lemaradás van, azt kötelezően föl kell számolni ahhoz, hogy biztosan lehessen építkezni az aktuális tananyaggal. Heti 3-4 iskolai matek óra mellett heti 2Xdupla óra javasolt, otthoni rendszeres, nyomon követett napi gyakorlás mellett.

9) Számolási készség fejlesztése
(évfolyamtól független, speciális, tömbösített, fix óraszámú csomag)
(matek fejlesztő gyakorlás: fejszámolás erősítése és írásbeli alapműveletek stabilizálása)
Javasolt mindazoknak, akik nem magabiztosak a fejszámolásban és az írásbeli alapműveletek elvégzésében.
A matematika feladatok megoldásához nélkülözhetetlen a szorzó- és bennfoglaló tábla stabil tudása, a fejben való gyors számolás, az írásbeli alapműveletek minden számkörben történő gyors, pontos elvégzése. Ezeken a foglalkozásokon kifejezetten a műveletvégzés rutinná tételén dolgozunk, a számolás gyorsításához alkalmazható lehetőségeket/praktikákat ismertetünk meg, és fejlesztünk készségszintűre. A kurzus elvégzésével biztos alapot teremtünk a továbblépéshez, a matematikai problémák megoldásának sikere már nem fog múlni a számolási rutin hiányán.

10) Gondolkodási készség fejlesztése
(évfolyam-független speciális programú, fix órakeretű csomag)
(problémamegoldó- és logikus gondolkodás fejlesztő foglalkozás speciálisan összeállított feladatok segítségével)
Fontos minden gyerek számára, akinek kifejezetten a szöveges feladatok megoldása okoz problémát.
A matematikai kompetenciamérések elemzése során világosan kiderül, hogy a gyerekek nagy részénél a szöveges feladatok értelmezése a legkritikusabb terület. A feladatsorban előforduló, ugyanolyan számfeladat megoldása sokkal eredményesebb, mint a szövegbe ágyazott problémafelvetés esetén történő megoldás. Ezért a legtöbb gyerek számára fontos a szövegértés fejlesztése a matematika foglalkozásokon is, ahol kézzelfogható segítséget adunk a gyerekek kezébe ahhoz, hogy hogyan lehet a szövegből a matematikai összefügéseket kihámozni, megtalálni a feladatmegoldás szempontjából felesleges információkat, milyen ügyes trükkök segítenek a szöveg matematikai nyelvre történő átfordításában és hogyan lehet eljutni a szövegben megfogalmazott kérdésre történő válaszadásig.

11) Nem nehéz a matek
(évfolyam-független motiváló oktatás egyéni időkeretben)
(a nehézségek leküzdésére fókuszáló, az egyéni problémák figyelembe vételével kialakított speciális foglalkozás)
Nagyon ajánlott minden gyereknek, aki kudarcként éli meg a matekórákat.
A foglalkozás azt célozza, hogy rámutassunk a matematika szépségére a nehézsége helyett. Ehhez figyelembe vesszük a gyerek egyéni fejlesztést igénylő területeit, hiszen azokat kell átfordítani folyamatosan kudarcból sikerré. Teljesen egyéni megközelítéssel, minden gyerek számára a neki legmegfelelőbb módszer alkalmazásával zajlik a közös munka, a haladási tempó a fejlődés egyéni üteméhez rugalmasan igazodik. Az önbizalomerősítés szerepe rendkívül fontos, erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk. Minden apró előrelépést saját sikerként megélni – ennek motiváló erejére támaszkodunk.

12) Félelem nélküli matek
(stresszmentes tanulással fokozzuk az eredményességet)
(matek szorongásmentes oktatás megvalósítása, stresszoldás ráhangoló speciális tevékenységgel)
Minden olyan tanulónak javasolt, akinek a teljesítménye a túlzott iskolai stressz miatt nem megfelelő.
Régóta köztudott, hogy a túlzott stressz blokkolhatja meglévő képességeinket, gátolhatja a gondolkodásunkat. Iskolai teljesítményünk fokozható lenne a stressz csökkentésével. Ezért van szükség olyan módszerek, technikák elsajátítására, amivel az iskolában is megvalósítható a szorongásmentes dolgozatírás vagy felelés. Ebben segít ez a foglalkozás, ahol megtanulható, hogyan lehet néhány perc alatt ellazulni, „átprogramozni” a gondolatainkat, pozitív várakozássá alakítani a gyomorszorító stresszt.

13) Megérteni a matematikát
(zseniképző csomag piciknek)
(Fedezzük föl minél korábban, ha egy gyerek tehetséges a matematikában!)
Erre való ez a program, ahová olyan alsó tagozatos nebulókat várunk, akikről szüleik úgy látják, fogékonyabbak a számok világában az átlagosnál. Izgalmas „kalandtúrák”-ra hívjuk ezeket a gyerekeket, ahol játékos keretek között, szinte észrevétlenül tovább fejlődik a problémamegoldó- és kreatív gondolkodás. Egyéb – az életkornak megfelelő – stratégiai játékok is segítik a több lépéssel történő előre gondolkodást, a nyerő lépéssorozat tervezésének képességét. A térbeli és vizuális intelligencia fejlesztésére speciális, erre a célra kitalált remek játékokat használunk.

14) Játékos matematika
(kicsiknek és nagyoknak)
(Iskolai tananyag elmélyítése sok játékos feladattal, illetve játékkal matematikát szerető gyerekek számára)
Minden gyerek számára izgalmas kalandokat ígérő foglalkozás, aki nyitott és már barátságban van a matekkal.
Hogy még élvezetesebb legyen a tanulás, ezeken a foglalkozásokon a játék motiváló és serkentő szerepét kihasználva tesszük a matekot még vonzóbbá olyan gyerekek számára, akiknek nem okoz gondot az iskolai matekóra. Sokoldalú képességfejlesztés mellett a „játék matematikájára” is figyelünk, vagyis a játékok nyerő stratégiájának kidolgozása, elemzése, trükkök, fejszámoló mutatványok megtanulása is történik.

15) Gyorssegély matekból
(kifejezetten egy adott témakörre korlátozott kurzus)
(Ha van egy terület, amit iskolai keretek között nem sikerült megérteni, de szeretnéd ezt pótolni, mert így „lukas” lesz a tudásod)
Adott témakörben történő hiánypótlásra ajánlott.
Mindenkinek hasznos ez a lehetőség, aki valamilyen okból hiányzott egy témakörnél, vagy bármi miatt lemaradt annak megértéséről. Néhány alkalom segít a hiány pótlásában. Rugalmasan megoldható akár intenzív – egy hét minden délután, vagy hétvége 2X2 dupla óra – felzárkóztatás igénybe vételével.

16) Szombati Matek Klub
(sokszínű játéklehetőség vegyes korosztályú gyereksereg részére)
Nyerni szerető gyerkőcök figyelmébe
Mindenkinek ajánlott, aki szeret játszani – na persze logikai, stratégiai játékokra kell gondolni – de nincs kivel és nincs mivel. Mindezek a feltételek adottak a Matek Klub kereteiben. Csapat és egyéni bajnokságokat is szervezünk, a létszámtól függően.

17) Nyári intenzív matek hét
(felkészülés a következő tanévre, évfolyamonként 5-8-12)
Egy teljes héten át napi 4 óra, délelőtt vagy délután. Intenzív felkészülés a szeptemberi iskola kezdésre. Összefoglaljuk az előző év legfontosabb matek ismereteit, összefüggéseit, amelyekre alapozva biztonsággal lehet építeni a következő tanévet. Ne riasszon vissza a napi négy óra! Változatos módon használjuk ki a pihent elme befogadóképességét, váltakozó munkaformákban dolgozunk, illetve különböző izgalmas eszközzel segítjük a figyelem fenntartását. Ez nem iskolai matek óra! Itt lazább keretek között, oldottabban folyik a sokkal hatékonyabb munka. Rendszeres tanítvnyainkon kívül új „versenyzőket” is várunk szeretettel! Sőt! Hozhatod osztálytársadat, vagy veled egy évfolymra járó barátodat is! Közösen talán még élvezetesebb tud lenni a munka. Maximum 4 fős csoport is jelentkezhet.

18) Kooperatív csoport
(azonos korosztály maximum 4 főből álló csoportja, kooperatív munkaformák alkalmazásával)
Ajánlott olyan gyerekeknek, akik kis csoportban szeretnek dolgozni.
Nagyon hatékonyan fejleszthető ezzel a munkaszervezési móddal a gyerekek matematikai és egyidejűleg a szociális kompetenciája is. A „tanítva tanulás” az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a magabiztosság erősödjön. Mélyebben elraktározódik az az ismeret, amit megpróbálunk több oldalról is megközelítve elmagyarázni társunknak.

Specifikus módszerek   Egyéni oktatás